tisdag 17 februari 2009

Entreprenör med möjligheter


Vad är en entreprenör egentligen? Hur är en framgångsrik sådan?

Intressant att när jag fick frågan inför en föreläsning på vad som krävs att bli en framgångsrik entreprenör så blev jag först helt tom. Jag vet inte tänkte jag och kom att tänka på de omskrivna entreprenörer som jag läser om i media. Sedan funderade jag över natten bland annat på vad framgångsrik betyder för mig själv och kom på följande svar.

För att bli framgångsrik entreprenör krävs olika yttre och inre faktorer.

Exempel på yttre faktorer är: tajming, ligger idéerna rätt i tiden? Samt tillgång till kapital för den idé du ska göra. För egen del är det främst investeringar i form av utbildningar och marknadsföring.

Inre faktorer är bland annat förmågor som:
 • att vara optimist
 • tro på sig själv
 • envishet
 • mod att våga testa sina idéer
 • både misslyckas och lyckas
 • energi att brinna för sina idéer
 • stöd från andra människor som familj och vänner.

Ja, att våga prova och ha is i magen är nog det första jag kommer på. Att tänka MÖJLIGHETER vill jag nu lägga till och att gå från ord till handling. Bara göra det.

Så självklart för mig att jag inte ens svarade det.

Som företagare och kvinna får jag en del uppmärksamhet. Just kombinationen kvinna, företagare, akademiker och entreprenör väcker en del intresse. Föreläsningen blir på kick-offen för Excitera Innovation Challenge på KTH. Som ambassadör för kvinnors företagande väcks också intresse, det bygger ju på det första.
Fler tankar om entreprenörskap kommer nu poppande, var och en har sin egen definition tror jag. Att ständigt komma på nya sätt att utveckla, förändra, förbättra och tycka om att arbeta stämmer för mig i Annas tankar om entreprenörskap på Networkingbloggen. Frida och Sofia på Beautiful Business bloggar om sin entreprenörsvardag. Disruptive visar på sin entreprenörssida hur bredden kan se ut bland oss entreprenörer.

Vad vill du lägga till på listan? Kommentera gärna!
(Bilderna på mig och Henna med MIKUs värdeord MÖJLIGHETER som färgglatt piggar upp inlägget gjorde vi i Obamicon.me med inspiration från artikel om Obamas bild med HOPE med tipstack till Lena på Kreafon)


Bookmark and Share

2 kommentarer:

 1. (tror min kommentar försvann?)
  Intrrssant läsning!
  Det ÄR verkligen upp till var och en för tolkning, det har jag ju nyligen insett också!!
  Grundförutsättningarna du beskriver instämmer jag dock i: positiv inställning, energi och självförtroende är viktiga egenskaper för en entreprenör. Envishet, tror jag är en till!
  Roligt att läsa fler funderingar kring det här.

  SvaraRadera
 2. Tack!
  Ja, jag tror att många funderar kring dessa begrepp som vi slänger runt oss och som använts lite hur som helst i media.

  Envis har jag också med i listan, kanske den viktigaste? I allafall tror jag inte att man orkar utan den egenskapen :-)

  SvaraRadera